Yhteen hitsattu - Muistitietokeruu teollisen työn muutoksesta

Teknologian kehittyminen on muuttanut työelämää monella tapaa viimeisen 50 vuoden aikana. Tekijät tietävät, mitä kaikkea työelämän ja -kulttuurin muutos pitää sisällään. Näiden tietojen ja kokemusten tallentamiseksi tekijöiltä jälkipolvien ja tutkijoiden käytettäviksi Työväen muistitietotoimikunta ja Teollisuusliitto järjestävät vuoden 2020 aikana [Keruun nimi] –muistitietokeruun.

Keruuseen voi osallistua porukalla tai yksin sekä kirjoittamalla tai vastaamalla haastatteluun. Keruun tekijät eli kohde ovat Teollisuusliiton ja sen edeltäjäliittojen liiton eri aloilla toimineet eläkeläisjäsenet sekä työuransa 1960–1970-luvuilla aloittaneet, ja vielä työelämässä mukana olevat henkilöt.

Voit osallistua joko kirjallisesti tai ilmoittautumalla haastateltavaksi. Tarkempia vastausohjeita saat alla olevia linkkejä klikkaamalla. (tms.)
Keruusta voit lukea lisää täältä [linkki tarkempaan tekstiin?]

Alkuaikoina ei ollut teknisiä apuvälineitä joskus mielettömän raskaiden putkinippujen ja kelojen siirtelyyn. Työntekijän kekseliäs mieli oli kehittänyt omat menetelmät ja apuvälineet mutta työturvallisuuslain silloinen heppoisuus salli – näin jälkikäteen ajatellen – hengenvaarallisia työvaiheita melkein joka päivä. (--) 90-luvulla tuli tietotekniikka lähes jokaisen työntekijän käyttöön. Vanhemmille työläisille se ei ollut pelkästään myönteinen asia, nuoriso otti atk:n luonnollisesti heti omakseen.

(Kemiantyöntekijä s. 1948)